Naps ja kräks. Harmitus on kova, kun edellä ajavan auton renkaasta sinkoutuu kivi tuulilasiin. Siihen ei auta kiroilu eikä edes pitkä turvaväli, koska kivi tai nasta voi sinkoutua hyvinkin pitkän matkan päästä. Puolisoa on siis turha sättiä liian lyhyestä turvavälistä. Näin keväällä etenkin moottoritiellä tuulilasiin ropisee kiviä ja nastoja oikein urakalla. Kevät ja kesä onkin tuulilasien korjausten ja vaihtojen sesonkiaikaa.
Mitä tehdä, kun tuulilasiin tulee iskemä?
Älä panikoi. Tuulilasi pystytään hyvin usein korjaamaan niin, että siihen jää tuskin huomattava jälki. Ensiapuna voi käyttää kirkasta teippiä, joka laitetaan iskemän päälle suojaamaan sitä lialta. Teippi ei estä tuulilasia halkeamasta, mutta korjausjäljestä tulee siistimpi, jos sinne ei ole päässyt kertymään paljon likaa. Mikäli mahdollista niin lämmityslaite kannattaa laittaa pois päältä, sillä lämpötilan vaihtelut edesauttavat iskemän leviämistä halkeamaksi. Kannattaa soittaa asiantuntevaan tuulilasiliikkeeseen ja sopia korjausaika mahdollisimman pian.
Koska tuulilasin korjaus ei onnistu?
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että alle 3 cm jäljet saadaan korjattua. Jos iskemäjälki on lähtenyt halkeamaan yli 3 cm pituiseksi, voidaan halkeamalle tehdä pysäytys. Kaikki lasiliikkeet eivät tosin suostu tekemään halkeaman pysäytyksiä, koska työlle ei voida antaa takuuta. Monesti on arpapeliä saadaanko halkeama pysäytettyä pysyvästi vai lähteekö se siitä liikkeelle jossakin kohtaa. Lämpötilan vaihtelut ovat tuulilasien halkeamille kohtalokkaita. Pitkät halkeamat ovat yleensä syy vaihdattaa tuulilasi. Halkeamat voivat aiheuttaa heijastumia ja vääristymiä, mikä on suuri turvallisuusriski. Kannattaa myös huomata, että jos tuulilasissa on monia iskemiä, voi tuulilasin vaihtaminen olla korjausta edullisempi vaihtoehto.
Hyödynnä autosi lasivakuutus
Mikäli autossasi on lasivakuutus, ei tuulilasin korjaaminen maksa sinulle mitään ja tuulilasin vaihdosta maksat korjaamolle vain omavastuun. Moni maksaa lasivakuutusta tietämättä, että tuulilasia saa korjauttaa vakuutusyhtiön piikkiin ilman omavastuuta. Lasivahingot eivät myöskään vaikuta bonuksiin. Kannattaa tarkistaa vakuutuskirjasta kuuluuko autosi kaskoon lasivakuutus. Vahinkoilmoitusta vakuutusyhtiölle ei tarvitse tehdä mikäli lasi korjataan. Voit varata ajan suoraan tuulilasiliikkeeseen.
Ajokielto tuulilasin vauriosta
Tuulilasi vaikuttaa merkittävästi ajoturvallisuuteen. Katsastusmääräyksiä ollaan kiristämässä myös tuulilasin vaurioiden osalta. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan tuulilasin liikenneturvallisuutta merkittävästi vaarantava vaurio voi 20.5.2018 eteenpäin johtaa myös ajokieltoon hylkäyksen sijaan. Jos tuulilasin vaurio on kuljettajan näkökentässä, tulee hylkäys tai ajokielto hyvin todennäköisesti. Jäljen ei tarvitse olla edes kovin suuri, jos se haittaa ajonäkyvyyttä. Joskus tuulilasi voi olla niin kulunut, että hylky tai ajokielto tulee siitä syystä. Kuluneet pyyhkijät naarmuttavat lasia tehokkaasti, joten pyyhkijät kannattaa myös vaihtaa säännöllisesti. Ajoturvallisuudesta ja hyvästä ajonäkyvyydestä ei kannata tinkiä, vaan kannattaa pitää hyvää huolta myös tuulilasin kunnosta.
Asiasanat: tuulilasi, iskemä, tuulilasin korjaus, lasivakuutus
Kirjoittaja: Katri Eloranta, autokorjaamoyrittäjä / Tampereen Autolasipalvelu Oy